락토스, KCl 용액의 어는점내림
다음 각 용액의 어는점을 계산하시오.
a. 비전해질인 락토스 0.580 mol을 물 1.00 kg에 녹였을 때
b. 강전해질인 KCl 45.0 g을 물 1.00 kg에 녹였을 때
Calculate the freezing point of each of the following solutions:
a. 0.580 mol lactose, a nonelectrolyte, added to 1.00 kg water
b. 45.0 g KCl, a strong electrolyte, dissolved in 1.00 kg water
ΔTf = i × Kf × m
( i = van’t Hoff 인자 )
( 물의 Kf = 1.86 ℃/m )
( 참고 https://ywpop.tistory.com/1920 )
a.
비전해질인 경우, i = 1
m = 0.580 mol / 1.00 kg = 0.580 m
( 참고 https://ywpop.tistory.com/2667 )
ΔTf = 1 × 1.86 × 0.580 = 1.08℃
용액의 어는점 = 순수한 용매의 어는점 – ΔTf
= 0 – (1.08)
= –1.08℃
b.
KCl(aq) → K^+(aq) + Cl^-(aq)
---> i = 2
KCl의 몰질량 = 74.55 g/mol 이므로,
45.0 g KCl의 몰수를 계산하면,
45.0 g / (74.55 g/mol) = 0.604 mol KCl
( 참고 https://ywpop.tistory.com/7738 )
m = 0.604 mol / 1.00 kg = 0.604 m
ΔTf = 2 × 1.86 × 0.604 = 2.25℃
용액의 어는점 = 0 – (2.25)
= –2.25℃
[ 관련 글 https://ywpop.blogspot.com/2024/06/freezing-point-0580-mol-lactose-added.html ]
Calculate the freezing point of each of the following solutions:
a. 0.580 mole of lactose, a nonelectrolyte, added to 1.00 kg of water
b. 45.0 g of KCl, a strong electrolyte, dissolved in 1.00 kg of water
c. 1.5 moles of K3PO4, a strong electrolyte, dissolved in 1.00 kg of water
[키워드] lactose 0.580 mol + water 1.00 kg freezing point, KCl 45.0 g + water 1.00 kg freezing point
[FAQ] [①22/06/14]
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