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일반화학/[13장] 용액의 성질

water 100.0 g 7.00 g 1.024 g/mL 20℃ 4.70 atm mol mass

by 영원파란 2023. 1. 19.

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water 100.0 g 7.00 g 1.024 g/mL 20℃ 4.70 atm mol mass

 

 

A solution of 7.00 g of a carbohydrate in 100.0 g of water

has a density of 1.024 g/mL and

an osmotic pressure of 4.70 atm at 20.0℃.

Calculate the molar mass of the carbohydrate.

 

---------------------------------------------------

 

π = MRT

( 참고 https://ywpop.tistory.com/1921 )

 

 

 

M = π / RT

= (4.70) / [(0.08206) (273.15 + 20.0)]

= 0.195378 M

 

 

 

용액의 질량

= 용질의 질량 + 용매의 질량

= 7.00 + 100.0 = 107.0 g

 

 

 

밀도 = 질량 / 부피 이므로,

용액의 부피

= 용액의 질량 / 용액의 밀도

= 107.0 g / (1.024 g/mL) = 104.4921875 mL

= 0.1044921875 L

 

 

 

용질의 몰수

= (0.195378 mol/L) (0.1044921875 L) = 0.0204154746 mol

( 참고 https://ywpop.tistory.com/7787 )

 

 

 

용질의 몰질량

= 7.00 g / 0.0204154746 mol

= 342.877 g/mol

( 참고 https://ywpop.tistory.com/7738 )

 

 

 

답: 343 g/mol

 

 

 

 

[ 관련 예제 https://ywpop.tistory.com/23011 ] water 100.0 g 6.85 g 1.024 g/mL 20℃ 4.61 atm mol mass

 

 

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