pH 3.0인 식초내의 아세트산의 농도
보통의 식초 시료의 pH는 3.0이다.
식초가 아세트산(Ka = 1.8×10^(-5))만의 수용액이라 가정하여,
식초내의 아세트산의 농도를 계산하라.
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Let, CH3COOH = HA
Ka = [H^+][A^-] / [HA] = (x)(x) / (C-x)
( 참고 https://ywpop.tistory.com/4294 )
pH = -log[H^+] = 3 이므로,
[H^+] = 10^(-3) M = x
Ka = x^2 / (C-x)
C – x = x^2 / Ka
C = (x^2 / Ka) + x
= [(10^(-3))^2 / (1.8×10^(-5))] + 10^(-3)
= 0.057 M
답: 0.057 M
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A particular sample of vinegar has a pH of 2.90.
If acetic acid is the only acid that vinegar contains
calculate the concentration of acetic acid in the vinegar.
Ka = 1.8×10^(-5)
C = (x^2 / Ka) + x
= [(10^(-2.90))^2 / (1.8×10^(-5))] + 10^(-2.90)
= 0.0893 M
[키워드] 식초의 몰농도 기준문서
vinegar pH 3.0 acetic acid concentration
vinegar pH 2.90 acetic acid concentration
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