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화학

pH 3.0인 식초내의 아세트산의 농도

by 영원파란 2020. 10. 31.

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pH 3.0인 식초내의 아세트산의 농도

 

 

보통의 식초 시료의 pH3.0이다.

식초가 아세트산(Ka = 1.8×10^(-5))만의 수용액이라 가정하여,

식초내의 아세트산의 농도를 계산하라.

 

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Let, CH3COOH = HA

 

Ka = [H^+][A^-] / [HA] = (x)(x) / (C-x)

( 참고 https://ywpop.tistory.com/4294 )

 

 

 

pH = -log[H^+] = 3 이므로,

[H^+] = 10^(-3) M = x

 

 

 

Ka = x^2 / (C-x)

C x = x^2 / Ka

 

C = (x^2 / Ka) + x

= [(10^(-3))^2 / (1.8×10^(-5))] + 10^(-3)

= 0.057 M

 

 

 

: 0.057 M

 

 

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A particular sample of vinegar has a pH of 2.90.

If acetic acid is the only acid that vinegar contains

calculate the concentration of acetic acid in the vinegar.

Ka = 1.8×10^(-5)

 

 

C = (x^2 / Ka) + x

= [(10^(-2.90))^2 / (1.8×10^(-5))] + 10^(-2.90)

= 0.0893 M

 

 

 

[키워드] 식초의 몰농도 기준문서

vinegar pH 3.0 acetic acid concentration

vinegar pH 2.90 acetic acid concentration

 

 

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