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0.15 g 2.0 mL 25℃ osmotic 18.6 torr protein mol mass
0.15 g의 순수한 단백질 시료를 물에 녹여서 2.0 mL 용액을 만들었다.
25℃에서 이 용액의 삼투압은 18.6 torr였다. 단백질의 몰질량은?
A 0.15 g sample of a purified protein
is dissolved in water to give 2.0 mL of solution.
The osmotic pressure is found to be 18.6 torr at 25℃.
Calculate the protein’s molar mass.
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π = MRT
( 참고 https://ywpop.tistory.com/1921 )
M = π / RT
= (18.6/760) / [(0.08206) (273.15+25)]
= 0.00100 mol/L
---> 용액의 몰농도
(0.00100 mol/L) (2.0/1000 L) = 2.0×10^(-6) mol
---> 단백질의 몰수
0.15 g / (2.0×10^(-6) mol) = 75000 g/mol
( 참고 https://ywpop.tistory.com/7738 )
답: 7.5×10^4 g/mol
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