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일반화학/[13장] 용액의 성질

0.15 g 2.0 mL 25℃ osmotic 18.6 torr protein mol mass

by 영원파란 2021. 11. 29.

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0.15 g 2.0 mL 25℃ osmotic 18.6 torr protein mol mass

 

 

0.15 g의 순수한 단백질 시료를 물에 녹여서 2.0 mL 용액을 만들었다.

25℃에서 이 용액의 삼투압은 18.6 torr였다. 단백질의 몰질량은?

 

 

A 0.15 g sample of a purified protein

is dissolved in water to give 2.0 mL of solution.

The osmotic pressure is found to be 18.6 torr at 25℃.

Calculate the protein’s molar mass.

 

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π = MRT

( 참고 https://ywpop.tistory.com/1921 )

 

 

 

M = π / RT

= (18.6/760) / [(0.08206) (273.15+25)]

= 0.00100 mol/L

---> 용액의 몰농도

 

 

 

(0.00100 mol/L) (2.0/1000 L) = 2.0×10^(-6) mol

---> 단백질의 몰수

 

 

 

0.15 g / (2.0×10^(-6) mol) = 75000 g/mol

( 참고 https://ywpop.tistory.com/7738 )

 

 

 

답: 7.5×10^4 g/mol

 

 

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