728x170
끓는점오름. 4.01 kg water + 58 g NaCl
George is making spaghetti for dinner.
He places 4.01 kg of water in a pan and brings it to a boil.
Before adding the pasta, he adds 58 g of table salt NaCl to the water
and again brings it to a boil.
The temperature of the salty, boiling water is _____ ℃?
Kb for water is 0.52 ℃/m.
---------------------------------------------------
전해질 용액일 경우,
ΔTb = i × Kb × m
( 참고 https://ywpop.tistory.com/1920 )
100% 이온화 가정하면,
NaCl(aq) → Na^+(aq) + Cl^-(aq) ... i = 2
NaCl의 몰질량 = 58.44 g/mol
몰랄농도 = 용질 mol수 / 용매 kg수
= (58 / 58.44 mol) / 4.01 kg
= 0.2475 m
ΔTb = i × Kb × m
= (2) (0.52) (0.2475)
= 0.2574
= 0.26℃
물의 정상 끓는점 = 100℃ 이므로,
답: 100.26℃
반응형
그리드형(광고전용)
'일반화학 > [13장] 용액의 성질' 카테고리의 다른 글
Clausius-Clapeyron 식. 1과 2를 바꾸어도 결과는 동일 (0) | 2022.06.02 |
---|---|
35℃ 0.283 g polypeptide 100.0 mL 용액 삼투압 6.3 mmHg (0) | 2022.05.30 |
수용액 1 L 단백질 30.0 g 삼투압 25℃ 0.0167 atm (0) | 2022.05.30 |
어는점내림. 0.24 m FeI3 0.50 m KF (0) | 2022.05.25 |
10.0 g liquid 90.0 g water fp –3.33℃ mol mass (0) | 2022.05.20 |
ethanol 60℃ 0.459 atm 10.0 mmol naphthalene 90.0 mmol ethanol (0) | 2022.05.19 |
엔트로피. NaCl이 물에 용해되는 이유 (0) | 2022.05.09 |
1기압 물 100 g 용질 A 9 g 수용액 끓는점 100.26℃ (1) | 2021.12.13 |
댓글