본문 바로가기
일반화학/[03장] 화학량론

1.00 atm 295 K 2.25 L CO2 C6H12O6

by 영원파란 2024. 4. 19.

AdSense@ywpop

1.00 atm 295 K 2.25 L CO2 C6H12O6

 

 

Yeast and other organisms can convert glucose

(C6H12O6) to ethanol (CH3CH2OH) by a process called

alcoholic fermentation. The net reaction is

C6H12O6(s) → 2C2H5OH(l) + 2CO2(g)

Calculate the mass of glucose required to produce 2.25 L

of CO2 measured at P = 1.00 atm and T = 295 K.

 

 

 

PV = nRT 로부터,

( 참고 https://ywpop.tistory.com/3097 )

 

CO2의 몰수를 계산하면,

n = PV / RT

= [(1.00) (2.25)] / [(0.08206) (295)]

= 0.0929 mol CO2

 

 

 

C6H12O6(s) → 2C2H5OH(l) + 2CO2(g)

 

C6H12O6 : CO2 = 1 : 2 계수비(= 몰수비) 이므로,

0.0929 mol CO2 생성에 필요한

C6H12O6의 몰수를 계산하면,

C6H12O6 : CO2 = 1 : 2 = ? mol : 0.0929 mol

 

? = 0.0929 / 2 = 0.04645 mol C6H12O6

 

 

 

C6H12O6의 몰질량 = 180.16 g/mol 이므로,

0.04645 mol × (180.16 g/mol) = 8.37 g C6H12O6

( 참고 https://ywpop.tistory.com/7738 )

 

 

 

답: 8.37 g

 

 

 

 

[키워드] 알코올 발효 기준, alcoholic fermentation dic

 

 

반응형
그리드형(광고전용)

댓글